Almás rácsos pite
Hozzávalók a tésztához:
2 dkg élesztő, 2 kiskanál barna porcukor, langyos víz, 30 dkg Glutenix Alfa-mix liszt, 8 dkg barna nádcukor, 2 ek. tyúkzsír, 2 ek. napraforgó olaj, kevés reszelt citromhéj, langyos víz a gyúráshoz
Töltelék:
1 kg alma, fahéj, reszelt bio citromhéj (1/4 citrom héja), kb. negyed citrom leve, fél rúd vanília vagy fél cs. vaníliás cukor, 2 ek. rizsdara, kevés víz
Elkészítés:
Az élesztőt langyos vízben, 2 kiskanál barna cukorral felfuttatjuk, a hozzávalókat összegyúrjuk. Betakarva, meleg helyen kb. duplájára kelesztjük, majd a nagyobbik részét kinyújtjuk, kivajazott piteformába terítjük. A maradék tésztából pálcikákat sodrunk vagy kinyújtjuk és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk - majd az almás töltelék tetejére helyezzük a mellékelt fotó szerint.
Az almát meghámozva kis kockákra vágjuk, kevés vizet öntünk a lábas aljára, a fűszerekkel együtt megpároljuk, néha megkavarva. Ha már puhul az alma, egy kis rizsdarával összefőzzük.
A tésztára darált diót vagy darált lenmagot szórunk és egy kis fahéjat, nádcukrot, majd a párolt almás tölteléket ráhalmozzuk, utána jöhet a rácsozás. Ha nem kell, hogy tojásmentes legyen, a rácsokat megkenhetjük tojással vagy tojássárgájával. Kb. fél óra alatt, 180 °C-on megsütjük.